Weesperzijde 111k
1091EN Amsterdam
Nederland
+31(0)20 4633793
mail@factarchitects.nl


Het project Weesperzijde 99 komt langzaam maar zeker uit de steigers. Over ongeveer 2 maanden zal het casco gereed zijn.

Op 15 januari jl. werd het hoogste punt van het project W99 (Weesperzijde 99) gevierd met de betrokkenen op de bouw en de toekomstige bewoners. De aannemer is nu druk bezig met de afwerkingen aan de binnenzijde van het gebouw.

Het plan
In maart 2015 is de verbouw gestart van het oude hoofdkantoor van de brandweer Amsterdam aan de Weesperzijde 99. Het complex is eind 19e eeuw gebouwd als verbandmiddelenfabriek en later getransformeerd als kantoor. Nu wordt weer een nieuwe bestemming aan dit prachtige complex gegeven. Het pand aan de Amstel is bij uitstek geschikt voor transformatie naar spectaculaire woningen. Het pand krijgt naast wat ingrepen in de bestaande gevel een hele nieuwe opbouw welke inmiddels geplaatst is (het hoogste punt).

Wonen naar eigen inzicht
De indeling van de woningen is volledig vrijgelaten, waardoor bewoners hun woningen geheel naar eigen ontwerp kunnen realiseren. Vrijwel alle woningen krijgen een eigen tuin, balkon of dakterras en een privé-parkeerplaats. Het woonblok heeft een grote gemeenschappelijke tuin en fietsenstalling. In het ontwerp zijn 22, over het algemeen grote, grondgebonden woningen en appartementen opgenomen, met op de begane grond aan de Weesperzijde een bedrijfsruimte van circa 350 m2. Ook worden 26 overdekte parkeerplaatsen gerealiseerd binnen de contour van de huidige bebouwing op het achtertuinterrein. De uitvoering is in handen van Bouwgroep Moonen. We verwachten de oplevering in het voorjaar van 2016. Waarna de bewoners zullen starten met hun eigen afbouw van de casco-woningen.

Bron: Lingotto bv.

>projectinformatie

W99
Woongebouw met 23 woningen, commerciële ruimte en parkeergarage met daktuin
5350m2 BVO
Opdrachtgever: Lingotto BV / CPO
Locatie: Amsterdam
Ontwerp Fact Architects en Hund Falk Architecten
Ontwerpteam: Elsbeth Falk, Peer Glandorff, Floris Hund
Aannemer: Bouwgroep Moonen 
Adviseurs: DPA, Huygen Installatie Adviseurs B.V., Strackee
 

 

W-99 is een herbestemming van de voormalige Uthermolen fabriek, een verzameling van 5 gebouwen.
Het complex wordt herbestemd tot woongebouw met 23 woningen en een commerciële ruimte.
De meeste woningen krijgen twee lagen, met een eigen entree aan de straat of ontsloten aan de bestaande corridor.
 
Het complex is een verzameling karakteristieke gebouwen gelegen aan de Amstel in Amsterdam. 
Aan de Weesperzijde staan de directiewoning en het statige voormalig kantoor. 
Om de hoek in de Graaf Florisstraat is het magazijngebouw gelegen. Op het binnenterrein staan 3 loodsen.  
 
In het verleden zijn er vele ingrijpende aanpassingen gedaan als aan-, opbouwen. Veel zonder oog voor detail. Het meest aangetast is het gebouw aan de Weesperzijde. De karakteristieke kap en alle ornamenten zijn verwijderd.
 
De gebouwen aan de Weesperzijde, met een monumentaal karakter, worden restauratief hersteld. De magazijnen worden opgeknapt. Van de loodsen blijven alleen de muren staan, er komt een nieuw publiek tuindak waaronder geparkeerd wordt.
Naast restauratie van de bestaande gebouwen worden er twee nieuwe bouwdelen gerealiseerd.
Op het hoofdgebouw aan de Weesperzijde komen 5 nieuwe woningen van twee lagen en tussen de gebouwen in de Graaf Florisstraat een woonhuis van 3 lagen. 
Het nieuwe woonhuis van 3 lagen, in de Graaf Florisstraat, sluit aan in stijl en karakter. De gevels bestaan betonnen kaders met daartussen industriële stalen puien.
 
Het hoofdgebouw bestaat uit twee bouwlagen, met speklagen en kroonlijsten.
De nieuwbouw daarbovenop sluit aan op de bestaande structuur van penanten en openingen, maar heeft een eigentijdse architectuur en detaillering. De stalen kaders vormen een negatieve afdruk onderliggende bouw. Achter de kaders is een glazen gevel met, uit het zicht, schuifdeuren en ramen.
De nieuwbouw is de nieuwe bekroning van het hoofdgebouw en hersteld daarmee de verschijning van het gebouw.