Weesperzijde 111k
1091EN Amsterdam
Nederland
+31(0)20 4633793
mail@factarchitects.nl


De woning is in 2011 opgeleverd en in het Jaarboek Architectuur gepubliceerd. 
Deze serie recent genomen foto's geven een goed beeld hoe de woning nu bewoond wordt.

Opdrachtgever: Privé

Locatie: Amsterdam, Nederland

Oppervlak: kavel 140m2, gebouw 350m2

Programma: Keuken, 2 woonkamers, 4 slaapkamers, studeerkamer, 2 badkamers, garage, dakterras, tuin, multifunctioneel autonoom deel, lift

Status: Opgeleverd 2011

Ontwerpteam: Inge Brouwer, Juul van Gemert, Peer Glandorff

Constructeur: Pieters Bouwtechniek, Delft

Bouwfysica: Cauberg-Huygen

Ontwerp exterieur, interieur en meubels: Fact Architects
Fotografie en beelden: Fact Architects


In het IJsselmeer bij Amsterdam, is in 2001 gestart met het maken van meerdere eilanden. Op een van deze nieuwe  eilanden, het Steigereiland, is dit woonhuis gebouwd. De woning ligt op een hoek en heeft vrij uitzicht over het water en het Diemerzeepark. De woning is zo gemaakt dat het optimaal uitzicht heeft. De hoek van de tweede laag kijkt op het water uit, op de vierde laag op de ondergaande zon en de vijfde laag kijkt uit over het park. De schuifdeuren op de hoeken en de vouwschuifpui bij de tuin zorgen in geopende toestand voor inpandige buitenruimtes, met direct contact met de tuin, uitzicht op water en park en het panorama met ondergaand zon.

Het gebouw bestaat uit een woondeel en een multifunctioneel deel.

De grote woonruimte loopt door over drie lagen en wordt verbonden door vides. Tussen de woonlagen door zijn slaap- en badkamers gemaakt. Strategisch geplaatste trappen van verzinkt staal zorgen voor een snelle en mooie koppeling tussen nabijgelegen woonlagen. Een lift verbind alle lagen.

Het woongedeelte begint op de verdiepte begane grond. Hier zijn een kookblok en zitgedeelte bij de tuin geplaatst. De gevel aan de tuin is geheel te openen door een vouwschuifpui. Een vide verbind de ruimte met de eerste verdieping met zitgedeelte en thuisbioscoop. De schuifpui hier op de zuidhoek, geeft zicht op het water. Door deze te openen ontstaat een inpandige buitenruimte. Een tweede vide over drie lagen verbind deze ruimte met een derde deel, de werk en kleedruimte.

Naast het woondeel heeft het gebouw een multifunctionele te gebruiken deel op een deel van de vierde laag en de vijfde laag. Dit deel is zelfstandig te gebruiken is als woning, kantoor of Bed and Breakfast. De hoekschuifpui hier geeft zicht op de ondergaande zon en het hoekraam een wijds uitzicht over het park. Los in de ruimte staat een meubel met kasten wand en schuifdeuren om de ruimte te verdelen. In dit meubel kan gewerkt en/of geslapen worden.

Een houten kastenwand over de gehele blinde gevel verbind alle lagen. In de wand zijn gekleurde nissen gemaakt die door verlichting gekleurd licht verspreiden. De kastenwand biedt, naast opbergruimte, ruimte aan een bank, bad, keuken, toilet en bedstede.

Het gebouw is gemaakt van prefab beton. De gevel is van blank gecoat aluminium. Geperforeerde aluminium schermen voor de ramen zorgen voor privacy en zijn in geopende toestand tegelijk ook zonwering. Ieder luik is apart te bedienen. Achter de luiken zijn houten ramen geplaatst. De vouwschuifpui en de hoek schuifpuien zijn van staal.